Semnal de alarmă tras de autoritățile naționale cu privire la modul în care percepem această resursă dătătoare de viață care este apa. În contextul accelerării schimbărilor climatice, este imperios necesar să fie privită ca o resursă rară și să fie protejată, atrag atenția oficialii Comisiei Europene care au lansat campania WaterWiseEU, sub sloganul ”𝙎𝙖̆ 𝙥𝙧𝙞𝙫𝙞𝙢 𝙖𝙥𝙖 𝙖𝙡𝙩𝙛𝙚𝙡!”
Îngrijorător este faptul că aproximativ 40% din populația mondială suferă din cauza lipsei apei. Iar viitorul nu sună deloc bine! Conform unei estimări, până în 2050, aproximativ una din patru persoane va locui într-o țară cu deficit de apă.
Schimbările climatice fac ravagii deja! Mai mult, vor provoca agravarea şi creşterea frecvenţei secetelor în viitor, iar stresul hidric se va accentua, în special în lunile de vară.
„Consumăm mai mult decât ne putem permite. Soluţia pe termen scurt în ceea ce priveşte deficitul de apă a fost captarea unor cantităţi din ce în ce mai mari de apă din rezervele noastre de suprafaţă şi subterane. Supraexploatarea nu este durabilă. Aceasta are un impact foarte grav asupra calităţii şi cantităţii resurselor rămase de apă, precum şi asupra ecosistemelor care depind de acestea. Trebuie să reducem cererea, să minimizăm cantitatea de apă captată şi să creştem eficienţa utilizării acesteia”, precizează prof. Jacqueline McGlade, directorul executiv – din perioada mai 2013 până în mai 2023 – al Agenției Europene de Mediu, în raportul intitulat „Resursele de apă pe teritoriul Europei – lupta cu deficitul de apă şi seceta”.
Din cauza schimbărilor climatice și a gestionării necorespunzătoare a apei, previziunile pentru viitorul acestei resurse vitale sunt sumbre, se arată și într-o analiză CNN.
Unele țări din Orientul Mijlociu, inclusiv Iran, Irak și Iordania, folosesc cantități uriașe de apă din sol pentru irigații, în timp ce încearcă să-și îmbunătățească independența alimentară, evidențiaza Charles Islanda, director general în cadrul Institutului Mondial de Resurse. Acest lucru se întâmplă pe măsură ce aceste țări se confruntă cu o scădere a precipitațiilor tot mai accentuată.
Consecințele diminuării apei sunt cumplite, pentru că anumite zonele din Orientul Mijlociu ar putea deveni nelocuibile. Tensiunile legate de modul de distribuire și gestionare a resurselor de apă, cum ar fi râurile și lacurile, s-ar putea înrăutăți și ar putea conduce la mai multă violență politică.
Din păcate, activitățile umane interferează – așadar – cu apa în ciclurile ei naturale și de cele mai multe ori îi schimbă structura fizico-chimică prin alterarea cu substanțe chimice, compuși artificiali sau deșeuri plastice. “Este foarte important ca fiecare persoană să conștientizeze care sunt efectele poluării asupra sănătății personale”, arată și reprezentanții Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor,.
Astfel, specialiștii noștri din domeniu își propun să explice, în următoarea perioadă, cum acțiunile de zi cu zi pot duce la poluarea și degradarea apelor, fără ca noi să știm.
Apa este una dintre resursele prețioase ale planetei, să nu o irosim!
Parteneri ai campaniei MMAP la nivel național sunt ANAR Apele Române, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor și cu cele 11 Administrații Bazinale de Apă.
(Biroul de Presă al Eco Sud SA)