“Deşeurile reprezintă una din cele mai mari provocări pe care România le are de înfruntat în domeniul protecţiei mediului, iar un management optim al deşeurilor influenţează pozitiv calitatea vieţii oamenilor, sănătatea lor şi a comunităţilor, precum şi protejarea mediului”, a precizat preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, Laurenţiu-Adrian Neculaescu.
În consecință, s-au pus bazele unui program care vizează accelerarea procesului de extindere şi modernizare a sistemelor de gestionare a deşeurilor în România cu accent pe colectarea separată, măsuri de prevenţie, reducere, reutilizare şi valorificare.
Programul “Fabrici de Recilare”, finanţat din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), va demara cu prima rundă de atragere de fonduri, organizată în perioada 14 mai, ora 10:00 – 16 august 2024, ora 23:59, în limita bugetului maxim eligibil prealocat.
Apelul în cadrul programului se adresează operatorilor economici şi va fi de tip competitiv, pe principiul selecţiei de proiecte pe bază de punctaj, a menționat reprezentantul AFM.
Înscrierile se realizează în baza Ghidului specific – Condiţii de accesare a fondurilor europene aferente Planului naţional de redresare şi rezilienţă, componenta C3 – Managementul deşeurilor, investiţia I1. Dezvoltarea, modernizarea şi completarea sistemelor de management integrat al deşeurilor municipale la nivel de judeţ sau la nivel de oraşe/comune, subinvestiţia I1.D. – Construirea instalaţiilor de reciclare a deşeurilor pentru a îndeplini ţintele de reciclare din pachetul de economie circulară, publicat în Monitorul Oficial al României şi pe site-ul AFM.
Depunerea cererilor de finanţare în cadrul acestui program se realizează prin intermediul aplicaţiei informatice disponibile la link-ul https://proiecte.pnrr.gov.ro/#/home.
Prin intermediul acestei măsuri vor fi sprijinite activităţi specifice pentru construirea de instalaţii de reciclare a deşeurilor colectate separat pentru a reduce impactul deşeurilor asupra mediului şi a populaţiei, pentru a reduce consumul de resurse în vederea promovării dezvoltării economice durabile în toate regiunile şi pentru a atinge obiectivele de reciclare din pachetul privind economia circulară şi în conformitate cu Planul naţional de gestionare a deşeurilor/planurile judeţene de gestionare a deşeurilor şi cu Planul de gestionare a deşeurilor din Municipiul Bucureşti, se arată în comunicatul AFM pe această temă.
În cadrul programului sunt eligibili să solicite finanțare nerambursabilă operatorii economici care sunt autorizaţi să desfăşoare cel puţin una dintre activităţile corespunzătoare următoarelor coduri CAEN: 3821 – tratarea şi eliminarea deşeurilor nepericuloase; 3822 – tratarea şi eliminarea deşeurilor periculoase; 3832 – recuperarea materialelor reciclabile sortate; 3831 – demontarea (dezasamblarea) maşinilor şi echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor; 3811 – colectarea deşeurilor nepericuloase; 3812 – colectarea deşeurilor periculoase.
Obiectivul programului este construirea a cel puţin 26 de instalaţii de reciclare a deşeurilor ce vor fi puse în funcţiune până la 30 iunie 2026.
Alocarea financiară acordată prin PNRR pentru lucrările destinate construirii instalaţiilor de reciclare în cadrul programului este de 220 de milioane de euro, respectiv 1,092 miliarde de lei. Valoarea maximă eligibilă a ajutorului de stat acordat în cadrul unui proiect este de 8,4 milioane de euro, iar cea minimă eligibilă de 500.000 euro, în timp ce aportul ajutorului de stat regional este de maximum 75%.
România are cea mai mică rată de reciclare din Uniunea Europeană, de 12,1% în anul 2022, potrivit celor mai recente date ale Eurostat, iar ținta este de 55% până în 2025. Asta în condițiile în care, în acest moment, media ratei de reciclare a deșeurilor municipale în UE este de 48,6%.
În vederea creșterii ratei de reciclare, respectiv reciclarea majorității ambalajelor de băuturi (PET, sticlă, doze de aluminiu) puse pe piață în România, Ministerul Mediului a lansat, la sfarsitul anului 2023, Sistemul de Garanție – Returnare.
În țara noastră sunt deja mai multe fabrici de reciclare, unele mici și medii, altele foarte mari. Printre fabricile din România care reciclează plastic, sticlă sau doze de aluminiu, potrivit harta recilarii.ro, se numără:
Green Tech (PET) – Buzău;
PET Recycling (PET) – Târgu Mureș;
Pet Star (PET) – Slobozia;
Romcarbon (plastic) – Buzău;
Green Glass Recycling (sticlă) – Popești-Leordeni;
Vetreria Romena (sticlă) – Popești-Leordeni;
Terra Blue Contract (sticlă) – Curtea de Argeș;
Saint Gobain (sticlă) – Călărași;
AS Metal (aluminiu) – București;
Can Pack Recycling (aluminiu) – Popești-Leordeni;
Ragmet Raffineria (aluminiu) – Bragadiru.
(Georgiana Mecu, specialist Relații Publice și Comunicare Eco Sud SA)