Efectuarea unor lucrări de intervenție în vederea stopării pierderii biodiversității ecosistemelor de turbărie din zona Centru a țării, refacerea sistemului hidric al acestora, monitorizarea continuă a lucrărilor de refacere ecologică, identificarea și evaluarea zonelor și subzonelor ce necesită intervenții de restaurare/reconstrucție ecologică. Au fost doar câteva dintre obiectivele proiectului “Restaurarea zonelor umede și turbăriilor din Regiunea de Centru (RePeat)” menit să combată în parte efectele dezastruoase ale schimbărilor climatice la nivel național.
RePeat a fost implementat de Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cinegetică și Resurse Montane – Miercurea-Ciuc în parteneriat cu: Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate și Institutul Norvegian pentru Bioeconomie din Norvegia, prin Programul „Mediu, adaptare la schimbările climatice și ecosisteme”(RO-Mediu), la care Operator de Program este MMAP.
Finanțat prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European 2014-2021, proiectul a beneficiat de un buget total de 4.218,620 lei, perioada de implementare fiind de 28 luni, a anunțat Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pe pagina de facebook.
Secretarul de stat Chiru Dan Stefan, și Teodor Dulceață, secretar general adjunct în cadrul Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, au subliniat recent importanța acestor acțiuni ecologice.
“În cadrul Programului „Mediu, adaptare la schimbările climatice și ecosisteme”(RO-Mediu), cu o valoare inițială de peste 23 mil euro, la care Operator de Program este Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, au fost lansate 5 proiecte din domeniul Ecosisteme și Biodiversitate. Implementarea acestui proiect contribuie la realizarea obiectivului Programului Ro-Mediu, respectiv, la îmbunătățirea stării mediului înconjurător, la reducerea efectelor adverse ale poluării și ale altor activități antropice. Astfel, pentru stoparea degradării ecosistemelor, au fost necesare acțiuni de refacere în cele 12 turbării și zone umede din Regiunea Centru”, a subliniat Dan Ștefan CHIRU.
“Prin Programul Ro-Mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, a abordat tematici prioritare pentru politicile pe care le elaborează în domeniiile Biodiversitate, Deșeuri și Schimbările Climatice. Cele 26 de proiecte implementate prin acest Program, au demonstrat încă o dată, preocuparea ministerului pentru utilizarea eficientă a fondurilor nerambursabile, promovarea transferului de bune practici de la Statele Donatoare, și pregătirea Unităţilor administrativ-teritoriale (UAT-uri) pentru diminuarea efectelor adverse ale schimbărilor climatice”, a subliniat Marisanda Pîrîianu, manager de Program Ro-Mediu.
Rezultatele proiectului sunt restabilirea florei caracteristice turbăriilor, optimizarea nivelurilor hidrologice ale turbăriilor, realizarea de turism rațional și sustenabil, eliminarea/reducerea speciilor invazive, îmbunătățirea calității apei din turbării și instalarea unui sistem de monitorizare/evaluare a parametrilor hidrogeologici, au adăugat oficialii din domeniu, potrivit https://icdcrm-repeat.ro/.
Efectele schimbărilor climatice sunt resimțite deja în Europa și în întreaga lume și se estimează o intensificare a acestora în următoarele decenii. Principalele efecte ale schimbărilor sunt scăderea disponibilității apei și a randamentului culturilor, creșterea riscurilor de secetă și de pierdere a biodiversității, incendii forestiere și valuri de căldură.
Aceste modificări reprezintă o amenințare gravă la adresa vieții oamenilor și a animalelor, dar și pentru dezvoltarea economică și pentru mediul natural.
(Biroul de Presă al Eco Sud SA)