Campania Eco Sud SA și ADI Teleorman “Săptămâna Verde” 2024 la Depozitul Central de deșeuri de la Mavrodin


Caravana campaniei Eco Sud SA “Săptămâna Verde” 2024, lansată împreună cu ADI Teleorman, a poposit joi, 25 aprilie, la Depozitul Central de deșeuri de la Mavrodin.

Elevii claselor a II-a de la Școala Gimnazială Mavrodin și a VI-a de la Școala Gimnazială Rădoiești au venit dis-de-dimineață la amplasamentul care se întinde pe o suprafață de 28 de hectare și este în administrarea Eco Sud SA din anul 2013. Erau nerăbdători să vadă și să înțeleagă de ce este atât de importantă reciclarea, de care tot auziseră, și cum munții de gunoaie din urbea lor se transformă în noi resurse, spre beneficiul comunității.

Managerul stației, Marian Vochineci, a intrat imediat în acțiune. Sprijinit de colegii punctului de lucru și de ecologul Eco Sud SA, Ștefan Rășcanu, au trecut la treabă. Le-au explicat, mai întâi, copiilor noțiunile de bază care definesc prelucrarea și tratarea deșeurilor și apoi a început vizita propriu-zisă în zona de servicii.

Elevilor li s-a detaliat cum decurge procesul în stația de sortare unde ajung deșeurile reciclabile. Copiii au fost fascinați să vadă zona de receptie, benzile transportoare, dar și presa de balotat. Atât cei mici, cât și cadrele didactice însoțitoare, învățătoarea Simona Croitoru și profesorul diriginte Ștefan Nedelcu, au fost interesați să afle care este capacitatea stației și au rămas impresionați de câte mii de tone sunt sortate aici pe an. Și nu este de mirare, având în vedere că activitatea în această incintă acoperită se desfășoară în două ture, de la prima oră a dimineții până la 1.00 noaptea!

A urmat vizita la stația de compostare, unde ajung deșeurile verzi și biodegradabile, colectate din zonele rurale și urbane. Aici, ochișorii zglobii ai celor mici au văzut cum gunoaiele mărunțite fermentează, sub acțiunea umezelii, iar mai apoi au pus mâna pe pământul de flori rezultat, pe care îl cumpără părinții lor din magazine.

Ultima zonă vizitată de cei mici a fost cea de depozitare, unde sunt transportate deșeurile care nu mai pot fi reutilizate. Specialiștii Eco Sud SA le-au dezvăluit elevilor că incinta aleasă nu este întâmplătoare, pentru că a fost studiat solul, iar la baza celulei este amplasată o membrană de protecție împotriva infltrațiilor. Elevii au mai aflat că atunci când celula ajunge la capacitatea maximă, aceasta se acoperă cu o altă membrană de protecție împotriva precipitațiilor. Nu în ultimul rând, li s-a arătat copiilor perdeaua vegetală de jur-imprejurul depozitului care vine ca un pansament pentru întreaga zonă de procesare a deșeurilor.

În fine, după ce au vizionat un filmuleț prin care au înțeles cât de important este să protejeze natura și să deprindă educația ecologică, școlarii au fost recompensați pentru implicare cu bunătăți specifice vârstei.

Cadrele didactice însoțitoare la eveniment au punctat, în loc de concluzie, că astfel de acțiuni și vizite ar fi binevenite și în rândul adulților care, în general, nu știu mare lucru despre acest domeniu al deșeurilor!

Galerie foto acțiune Teleorman: