150 de copii “au luat cu asalt” CMID Bacău, gestionat de Eco Sud SA
Zâmbete, candoare, voioșie, curiozitate, acțiune! Sub aceste auspicii s-a desfășurat “Săptămâna Verde” 2024 la stațiile din cadrul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor din județul Bacău, gestionat de Eco Sud SA. Sloganul campaniei de anul acesta a fost <<Deșeuri “vii” în era reciclării, de la gunoi înapoi în economie!>>, iar acțiunea s-a bucurat de sprijinul ADIS Bacău.
Pe amplasamentul de la Onești, în zi mare pentru creștinii ortodocși – Sfântul Gheorghe – au poposit, îmbarcați în trei microbuze școlare, elevii claselor a II-a, a III-a, a IV-a, a V-a și a VI-a de la Școala Gimnazială Nr 1 Negoiești, din comuna Ștefan cel Mare. Ei au fost întâmpinați de managerul stației, Liviu Cazan, care – după un instructaj de protecție – i-a condus pe copii și pe cadrele didactice însoțitoare la punctele de interes ale amplasamentului. Astfel, cei mici s-au familiarizat cu fluxul și procesul tehnologic al deșeurilor și au putut vedea cu ochii lor instalațiile de tratare și procesare a deșeurilor.
Mai exact, au văzut cum ajung mașinile cu gunoi, care sunt cântărite, apoi deșeurile sunt separate pe categorii. Au văzut, de asemenea, cum fiecare categorie de deșeu intră în procesul de precesare din care rezultă baloții.
Un alt proces la care au asistat cei mici a fost cel de compostare a deșeurilor verzi (biodegradabile), cum sunt mărunțite la tocător, apoi cum sunt tratate și, în cele din urmă, devin compost, respectiv pământ de flori care ulterior este ambalat și valorificat în magazine.
Nu au lipsit întrebările celor mici, iar managerul punctului de lucru, Liviu Cazan, împreună cu ecologul Eco Sud SA, Anca Constantinescu, și reprezentanta ADIS Bacău, Carmen Stoican, au răspuns cu profesionalism nelămuririlor pe care le aveau.
Atmosfera frenetică a continuat și în sala special amenajată pentru acest eveniment, unde elevii au răspuns provocărilor lansate de gazde, respectiv dacă știu care sunt culorile selectării, mai exact unde trebuie să arunce hârtia, sticla, metalul, plasticul, gunoiul menajer etc.
Iulia, o fetiță de clasa a II-a, a fost vedeta acțiunii. (vezi foto alăturată) A pus numeroase întrebări interesante și l-a provocat serios pe managerul punctului de lucru de la Onești: i-a spus ca vrea să o angajeze, când va fi mare…!
După alte sfaturi în materie de reciclare de la specialiștii Eco Sud SA, elevii au vizionat un filmuleț destinat conștientizării acțiunilor ecologice și au învățat că numai așa pot protejata natura. Și pentru că s-au cointeresat serios și au fost receptivi la tot ce li s-a prezentat, cei mici au fost răsplătiți cu bunătăți și materiale tipărite din fibre reciclabile, astfel încât să sedimenteze informațiile primite și, de ce nu, să-i facă receptivi și pe părinți în privința importanței adoptării unei conduite ecologice în viața de zi cu zi.
Reprezentanta ADIS Bacău, Carmen Stoican, a evidențiat faptul că Eco Sud este un operator care și-a îmbunătățit de la an la an campaniile de conștientizare. A punctat, totodată, faptul că este extrem de important ca astfel de acțiuni să fie constante, pentru atingerea obiectivelor UE în materie de mediu și deșeuri.
La rândul lor, cadrele didactice însoțitoare, respectiv Daniela Bitere (directorul Școlii Gimnaziale Nr 1 Negoiești – coordonator), precum și Mihaela Boșcor, Alina David, Gabriela Autahi, Anișoara Vlad și Corina Butnaru au remarcat modul în care a fost organizată acțiunea, precum și întrega activitate din “uzina” de deșeuri de la Onești, de care nu știau prea multe.
Galerie foto acțiune Onești:
La Depozitul Ecologic de deșeuri de la Bacău, acțiune cu repetiție, iar campania s-a bucurat de același succes, cu mențiunea că aici beneficiari au fost elevii claselor a III-a A și B de la Școala Gimnazială “Constantin Platon” Bacău.
Managerul punctului de lucru, Ionuț Moroșanu, împreună cu ecologul Eco Sud SA, Ștefan Răscanu, i-au condus pe copii la stația de sortare, de compostare și le-au explicat cum funcționează instalațiile aferente.
De asemenea, cei mici au fost informați cum se desfășoara activitatea în centrul de concasare a deșeurilor provenite din construcții și demolări, precum și în centrul de colectare si tratare a deșeurilor voluminoase, deseurilor electrice și electronice, dar și a deșeurilor periculoase provenite din deșeurile menajere.
Nu în ultimul rând, școlarii au putut să vadă celula de depozitare și să înțeleagă care este întreg procesul tehnologic.
Nu au lipsit nici la această locație indicațiile prețioase date elevilor de către specialiștii Eco Sud cu privire la reciclare, de la noțiuni de bază până la exemple concrete. Cei mici au fost ochi și urechi și când au vizionat povestioara pregătită special pentru ei, ca mici ecologiști în acțiune, astfel încât să poată merge acasă cu lucruri noi și utile învățate.
Viorel Hotea, director executiv al ADIS Bacău, împreună cu Andrei Gugeanu, de la compartimentul tehnic al aceleiași instituții, au vorbit despre colaborarea foarte bună cu Eco Sud SA și despre necesitatea ca aceste acțiuni să continue.
Cum socoteala de acasă nu se potrivește niciodată cu cea din târg, cum spune proverbul, cei prezenți la eveniment au avut parte și de o surpriză plăcută.
În vizită de documentare au venit și elevi, părinți și cadre didactice de la Palatul Copiilor și Direcția de Asistență Socială Bacău, care au marcat astfel Ziua Pamântului și “Săptămâna Verde”.
Angajații firmei Eco Sud SA le-au povestit și lor cat de importantă este reciclarea iar copiii au rămas impresionați de stația de sortare și de tot ceea se întâmplă la acest amplasament, mai ales după ce au văzut cantitățile mari de deșeuri municipale care se adună zilnic din orașul lor. Micile daruri pe care le-au primit și ei din partea gazdelor, precum și tot ce au văzut și învățat la această acțiune i-au bucurat și responsabilizat.
Cadrele didactice au evocat consolidarea învățării prin observare directă, sustenabilitatea prin cunoaștere, dar și parteneriatul public-privat atât de important în educație, mai ales din punct de vedere practic.
Galerie foto acțiune Bacău:
VIDEO de la evenimente, aici:
https://storage.rcs-rds.ro/links/5404428c-c49b-4cec-6dc4-721d04e6fa97