Deșeurile marine și, în special cele din plastic, au invadat plajele românești ale Mării Negre și aduc mari prejudicii biodiversității zonei. Cifrele, de altfel, vorbesc de la sine despre amploarea acestui fenomen ingrijorător! Potrivit oficialilor români din domeniu, peste 90% dintre deşeurile care ajung anual în Marea Neagră sunt deşeuri de plastic.
„În contextul miliardelor de PET-uri care ajung în fiecare an în cel mai bun caz la groapa de gunoi, sau şi mai rău, ajung în pădure, în albiile cursurilor de apă, în natură, în general, am vrut să trag un semnal de alarmă despre prezenţa plasticului în cursurile de apă din România.(…) Mai mult de 90% din cantităţile de deşeuri care ajung în fiecare an în Marea Neagră sunt deşeuri din plastic, iar din acest procent, peste 68% înseamnă plastic de unică folosinţă sau PET”, afirma în urmă cu câteva luni Mircea Fechet, ministrul Mediului.
Se pare că Marea Neagră s-a transformat deja într-o mare de plastic. Acest lucru a devenit o amenințare ascunsă şi fatală pentru habitatul animalelor, precum și o otravă care ajunge încet, dar sigur, în alimentația noastră, notează observatornews.ro.
„Bineînţeles că toate furtunile rup şi mărunţesc aceste bucăţi de plastic, îl aduc în forme ingerabile de către vietăţile marine şi mai departe de către noi. Îl găsim în farfurie, avem obiceiul să-l tratăm termic pe peşte şi de aici, acest plastic să fie şi mai periculos, chiar cancerigen”, precizează Marian Avram, preşedinte ANPA pentru sursa citată.
În fiecare an voluntarii şi biologii scot la suprafaţă tone de deşeuri marine. „Una din soluţii ar fi colectarea deşeurilor marine cu bărcile pescăreşti. Acest proiect nu este simplu. Pentru că pescarii aduc deşeurile la mal, da? Acestea trebuie sortate, după care la mal trebuie să pregătim urgent o infrastructură. Cine preia aceste deşeuri? Cine plăteşte pescarul pentru munca prestată?”, semnalează Laurenţiu Mirea, federaţia pescarilor, pentru b1tv.ro.
Aprobat deja de Comisia Europeană, acest proiect își propune ca pescarii să fie plătiţi pentru extragerea plaselor dăunătoare. Cu toate acestea, în prezent, în România nu există centre de colectare a deşeurilor din mare. Acestea urmează să fie construite în porturi cu peste 1,2 milioane de euro, bani europeni alocaţi pentru acest proiect. Așadar, trebuie dar deocamdată nu se poate!
De altfel, deșeurile din Marea Neagră, din zona litoralului românesc, devin un pericol tot mai mare pentru sănătatea oamenilor. În ultimele zile, in apropierea stațiunii Mamaia au fost găsite deșeuri de la vapoare, fragmente de avion, precum și un combustibil extrem de nociv, ce reprezintă un adevărat risc pentru organism și otrăvește ecosistemul marin. Toate puse pe seama războiului din Ucraina si consecințelor sale!
În aceste condiții, nu mai este de mirare că Marea Neagră este în topul celor mai poluate mări europene. O adevărată zonă roșie a deșeurilor, iar în documentul oficial al specialiștilor de la Agenția Europeană de Mediu se arată că, în apa Mării Negre, sunt de aproape două ori mai multe deșeuri ca în Marea Mediterană. Plasticul este pe primul loc, mai ales că în foarte multe zone de pe litoralul românesc turiștii găsesc deseori deșeuri de plastic, aduse înapoi de mare în timpul furtunilor. Locul fruntaș al Mării Negre în topul celor mai poluate mări din Europa este cauzat și de Dunăre, care preia deșeurile de pe o suprafață mare, scrie gândul.ro.
Potrivit unui raport publicat în 2019, Dunărea transportă anual în Marea Neagră peste 1.500 de tone de plastic, adică 4,2 tone zilnic, arată Asociaţia Mai MultVerde. Nu numai peștii, ci și păsările au ajuns să sufere de o boală digestivă gravă din cauza resturilor pe care le înghit, avertizează biologii. Oamenii de știință de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra spun că acestea suferă de boala denumită sugestiv „plasticoză”. Iar plasticul pe care îl înghit, le provoacă răni în tractul digestiv. Astfel că scad extrem de mult șansele păsărilor marine de supraviețui și de a se dezvolta sănătos.
Sub aceste auspicii îngrijorătoare, Organizația Neguvernamentală Ecologistă Mare Nostrum organizează, pe 5 iunie, 2024, la ora 18.00, un nou eveniment de conștientizare. „Green Week Escape Net“ se va desfășura pe Faleza Cazino din Constanța unde vor avea loc diverse activități interactive, precum expoziție vie, jocuri urbane și un traseu tematic. În cadrul traseului, participanții vor avea oportunitatea să se implice într-o varietate de acțiuni captivante și interactive, ce au ca scop informarea comunității locale și a turiștilor cu privire la biodiversitatea Mării Negre și impactul deșeurilor asupra mediului. În plus, elevii vor crea diverse costume cu tematică de mediu și vor fi chiar ei exponatele.
Green Week este, potrivit organizatorilor, un eveniment de mediu organizat cu scop educativ, care se adresează tuturor persoanelor doritoare să participe, fără limită de vârstă. Obiectivul principal al evenimentului este, așadar, acela de a le aduce la cunoștință cetățenilor efectele negative pe care deșeurile eliminate necorespunzător și acțiunile noastre zilnice le au asupra mediului marin și a biodiversității Mării Negre și, în același timp, necesitatea unui comportament responsabil.
(Biroul de Presă al Eco Sud SA)