Apa joacă un rol important în tot ceea ce facem și suntem iar schimbările climatice impun ponderarea consumului, în condițiile în care seceta afectează miliarde de oameni, nu numai în emisfera sudică, ci și din ce în ce mai mult în Europa și America de Nord!
Studiile arată că omul este conștient de doar 3% din consumul său real de apă, arată hidrologii. Practic, cantităţi enorme de apă nu apar pe factură, nici nu le bem sau nici nu le vedem, dar ele reprezintă cea mai mare parte a amprentei pe care o lăsăm asupra apei, adaugă specialiștii români. Mai exact, este vorba despre volumul total de apă dulce utilizat pentru a produce bunurile şi serviciile pe care le consumăm. De aceea, este foarte important să conștientizăm și să limităm consumul acestui lichid esențial pentru viață. De la agricultură la industrie și activități recreative, apa dulce este vitală.
Din antichitate, apa este cunoscută ca unul dintre cele patru elemente esențiale vietii, alături de pământ, foc și aer. Iată cateva curiozități și statistici prin care putem să conștientizăm, o data în plus, importanța specială a apei. Toate aceste informații au fost grupate și explicate de experții Apelor Române, în cadrul campaniei “Să privim apa altfel!”, inițiată de Comisia Europeană, în parteneriat cu Ministerul Mediului din țara noastră.
– Într-o lună, o singură persoană are un consum mediu de 7 mc (7.000 litri)!
– Apa fierbinte poate să înghețe mai repede decât apa rece. O explicație este că apa fierbinte se evaporă mai repede, reducându-și volumul, iar un volum mai mic al apei la aceaşi temperatură îngheaţă mai repede.
– Oamenii sunt aproximativ 70% apă. Atunci când începe să se „contureze”, fătul este format din aproximativ 95% apă, iar până se naște ajunge la 77%. Corpul uman adult conține între 60% și 70% apă, care se află în celule.
– În Finlanda se află cea mai pură apă de pe glob.
– O persoană poate să trăiască aproape o lună fără mâncare, însă mai puțin de o săptămână fără apă.
– Mai puțin de 1% din apa de pe Pământ este potabilă. Planeta este acoperită de apă în proporție de 71%, din care mai puțin de 1% este apă potabilă sau dulce și poate fi consumată în starea ei naturală. Există aproximativ 1.5 miliarde de km cubi de apă pe Pământ, adică echivalentul a 800 miliarde de piscine olimpice. Din aceasta, 97% este sărată, 2.1 % este închisă în calotele polare şi mai puţin de 1% este disponibilă ca apă potabilă. Cea mai mare parte din apa potabilă a planetei o putem găsi în ghețari.
– Cea mai densă apă întotdeauna se lasă la fundul lacului. Densitatea apei este cea mai mare atunci când apa are 4 grade Celsius. Aceasta înseamnă că apa de la fundul lacului are permanent o temperatură de 4 grade Celsius în timp ce gheaţa şi apa rece se ridică la suprafaţă.
– Sunetul se propagă mai rapid prin apă decât prin aer. Viteza sunetului în apă este de 4 ori mai mare decât viteza sunetului în aer.
– Apa ca atare nu conduce energia electrică. Moleculele de H2O nu conduc curentul electric, dar acest lucru este posibil din cauza impurităților pe care apa le conține, menționează specialiștii.
– Apa conține a doua cea mai răspândită moleculă în Univers. Cea mai frecventă moleculă din Univers este hidrogenul gazos, H2, compus al moleculei de apă.
– Apa este singura substanță care este mai puțin densă atunci când se află în stare solidă.
– Consumul rapid al unei cantităţi mari de apă poate duce la intoxicaţie. Intoxicaţia cu apă se produce atunci când apa diluează nivelul de sodiu în sânge şi provoacă un dezichilibru de apă în creier. Intoxicaţia cu apă este cel mai probabil să apară în timpul perioadelor de performanţe atletice intense.
– Toată apa de pe Pământ a ajuns aici în comete şi asteroizi. Există teorii care spun că acest lucru s-ar fi întâmplat cu 4.5 miliarde – 3.8 miliarde de ani în urmă.
– Antarctica a fost acoperită de gheaţă mai mult de 30 de milioane de ani. În momentul de față, Antarctica este acoperită cu 10 mii de miliarde de tone de zăpadă şi gheaţă. Având 14 milioane de km pătrați, este al cincilea continent ca suprafață. Aproximativ 98% din suprafața Antarcticii este acoperită de o pătură de gheață cu grosimea medie de 1,6 km. Cea mai mare grosime a acestui strat ajunge la 4,8 km.
La polul opus, iată ce înseamnă prea multă apă…
Natura poate fi aliatul nostru cel mai puternic, cu abilități uimitoare de a absorbi apa și de a restabili echilibrul.
Reinundarea zonelor umede, plantarea copacilor și refacerea câmpiilor inundabile naturale sunt doar câteva modalități prin care putem colabora cu natura pentru a atenua impactul schimbărilor climatice, precizează hidrologii români.
Proiectul RO-FLOODS – „Întărirea capacității publice centrale în domeniul apelor în scopul implementării etapelor 2 și 3 ale ciclului II al Directivei Inundații 2007/60/CE -SIPOCA 734” – a fost derulat de Ministerul Mediului – România, în parteneriat cu Apele Române. Proiectul a avut drept scop reactualizarea de:
– Hărți de Hazard și Risc la Inundații;
– Planuri de Management al Riscului la Inundații pentru perioada 2022-2027 de la nivelul tuturor celor 11 Administrații Bazinale de Apă (+ Fluviul Dunărea).
Început acum mai bine de 4 ani, proiectul a implicat sute de experți români și internaționali. Totodată, a fost dezvoltată platforma www.inundatii.ro.
Astfel, au fost identificate mai mult de 500 de zone expuse riscului la inundații. Din cei aproape 80.000 de km de râuri administrați de Apele Române la nivel național, au fost modelați, în cadrul proiectului, 25.000 de km.
”Mai rămân, însă, 30.000 de Km de torenți, reprezenând râuri mici, necadastarete care sunt în administrarea noastră și pentru amenajarea cărora vor trebui găsite soluții rapide, comune, prin colaborarea tuturor autorităților implicate”, a concluzionat Sorin Rîndașu, directorul Directorul Direcției de Situații de Urgență, citat pe pagina de facebook a Ministerului Mediului.
Mai mult de 3 miliarde de oameni din întreaga lume depind de apele care le traversează frontierele. Cu toate acestea, din cele 153 de țări care împart râuri, lacuri și ape subterane cu vecinii lor, doar 24 dintre state, printre care și România, au acorduri pentru apa pe care o folosesc împreună. Colaborarea transfrontalieră este esențială pentru o gospodărire integrată și durabilă, iar România, ca țară situată în avalul Dunării, depinde de această colaborare pentru menținerea calității apelor Dunării și a Mării Negre, potrivit experților noștri.
Apa nu este doar o resursă, este un ecosistem, un fir șerpuit în țesătura identității și moștenirii noastre. De la râurile întortocheate până la vastele lacuri și mări, căile navigabile ale Europei poartă poveștile trecutului nostru, ne modelează prezentul și ne trasează viitorul, cum frumos spun cei din domeniu.
Acestea fiind zise, vorba filosofilor, să reținem că “apa este cel mai neglijat nutrient în dieta noastră, dar unul dintre cele mai vitale” (Kelly Barton) și că “apa este singura băutură pentru un om înţelept” (Henry David Thoreau)!
(Biroul de Presă al Eco Sud SA)