Managementul forestier durabil din România, în pas “cu moda” europeană

Sursa foto: https://gfn.gov.ro/

Pădurile, supranumite “aurul verde” al țării datorită rolului crucial în protejarea habitatelor naturale, preocupă intens autoritățile de mediu autohtone. De ani buni, se fac eforturi susținute pentru alinierea normelor interne în materie la cele europene. Implementarea unui management forestrier durabil pentru utilizarea responsabilă și sustenabilă a resurselor forestiere implică un set de practici și principii menite să asigure îmbunătățirea sănătății pădurilor, protejarea biodiversității și asigurarea beneficiilor economice și sociale pe termen lung.

Este arhicunoscut faptul că pădurile oferă adăpost și hrană pentru numeroase specii de animale și plante, și contriubuie, astfel, la menținerea echilibrului ecologic. În aceste condiții, implementarea proiectelor de reîmpădurire și protecția biodiversității sunt soluții viabile prevăzute spre finanțare în Planul Național de Redresare și Reziliență.

„Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor beneficiază de sume consistente din PNRR pentru componenta Păduri și Protecția Biodiversității, avem un buget de peste 430 milioane euro doar pentru împăduriri și reîmpăduriri. Pe programul de împăduriri am ajuns la 12.000 de hectare contractate, dintr-un total de 26.760 hectare”, a precizat recent Alexandru Avram, secretar general în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Acesta a mai subliniat că sunt încurajați atât reprezentanții unităților administrativ-teritoriale, cât și cei ai mediului privat și persoanele fizice să depună în continuare cereri de finanțare pentru a împăduri suprafețe de teren și a beneficia de această oportunitate reală pentru dezvoltarea sustenabilă a comunităților în care locuim.

“De asemenea, încurajăm și fermierii să depună proiecte pentru împăduriri și perdele forestiere, cu un real impact în reducerea efectelor schimbărilor climatice și în dezvoltarea și conservarea biodiversității”, a completat oficialul, citat de pagina de Facebook a MMAP.

De exemplu, numai în județul Timiș, până la sfârșitul anului 2024, au fost depuse 25 de proiecte, cu o suprafață totală ce urmează a fi împădurită de aproape 600 de hectare. Valoarea acestora se ridică la 17,8 milioane de euro.

Pădurile au o valoare inestimabilă și, cel mai important, contribuie la  menținerea echilibrului climatic. Stochează carbon, filtrează aerul, reglează temperatura, protejează biodiversitatea, reduc efectele fenomenelor extreme cauzate de schimbările climatice.

De aceea, pădurile și crearea de spații verzi sunt esențiale pentru menținerea biodiversității și îmbunătățirea calității vieții. Așadar, să le protejăm, nu să le lichidăm prin defrișări masive si indiferență! Pădurile sunt, fără indoială, “plămânul” Planetei și merită atenția noastră, a tuturor! Când respecți pădurea cu tot ce înseamnă ea, beneficiile nu vor întârzia să apară! (Biroul de Presă al Eco Sud SA)