
Primăvara a început sub auspicii ecologice pe plaiuri moldave iar vremea frumoasă a fost un bonus binemeritat. Eco Sud SA și ADIS Bacău au organizat, în perioada 5-6 martie 2025, pe amplasamentul de la Onești din cadrul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor din județul Bacău, acțiune de conștientizare în rândul elevilor a necesității colectării selective și reciclării pentru protejarea mediului și reutilizarea resurselor valoroase.
100 de elevi, de la clasele pregătitoare și a VII-a de la Școala Gimnazială “Ghiță Mocanu” din Onești au răspuns campaniei “O nouă viață, o nouă destinație. Învățăm cum colectăm și reciclăm, ca să performăm”. Ei s-au familiarizat cu procesul de reciclare și cu fluxul tehnologic de la Stația de Sortare și Compostare din localitate prin care deșeurile capătă o nouă întrebuințare prin reutilizare.
Cei care au pășit primii în incinta “laborartorului de deșeuri” din Onești, gestionat de Eco Sud SA, au fost “rândunicile” din clasele pregătitoare, însoțite de cadre didactice și câțiva părinți. Curizitatea celor mici și voioșia specifică vârstei au animat imediat amplasamentul iar specialiștii Eco Sud SA au intrat în acțiune pentru a le descrie celor mici toate procesele prin care trec deșeurile de pe raza municipiului Onești și împrejurimi odate ajunse în acest centru.
După câteva minute de introducere în tainele ecologiei și instruirea de protecție pentru a nu apărea evenimente nedorite, ecologul Eco Sud SA – Ștefan Rășcanu – și managerul Stației de Sortare și Compostare, Vicențiu Ariton, le-au arătat copiilor mai întâi zona de cântar unde mașinile salubriștilor sunt cântărite iar, în funcție de tipul de deșeu (menajer, presortat, biodegradabil), își urmează parcursul de prelucrare și/sau transfer către reciclatorii finali, respectiv celula de depozitare pentru cele care nu mai pot fi reciclate.
Apoi, “caravana” de copilași zglobii și frumoși s-a îndreptat spre stația de sortare. Împărțiți în grupuri de câte 10 și flancați de reprezentanții Eco Sud SA, micii ecologiști au urcat în zona benzilor semiautomate de sortare. Au văzut cum lucrătorii Eco Sud sortează deșeurile pe categorii (plastic, metal, hârtie, sticlă) și culori, dar au pus și multe întrebări haioase, gen ce se întâmplă cu jucăriile vechi odate ajunse pe bandă. Au aflat, totodată, cât de important este să colecteze de acasă separat deșeurile, aștfel încât să nu apară pe banda – de exemplu – accidental, cioburi care pot duce la rănirea angajaților. Apoi, au văzut impresionantele mașinării la lucru, cum sunt balotate deșeurile reciclate și presate și au înțeles cum baloții rezultați ajung la reciclatorii finali și, în acest fel, sunt create materii prime pentru noi produse.
De asemenea, au văzut circuitul reciclării sticlelor, dar li s-a explicat și cum se procedează cu deșeurile electrice și electrocasnice, precum și cu cele periculoase care au un regim special.
Periplul celor mici a continuat în zona de compostare a deșeurilor biodegradabile. Ei au înțeles cum crengile din toaletarea grădinilor și parcurilor sunt mărunțite de un tocător, supuse unui proces de fermentare, trecute printr-un ciur și într-un interval de 6-8 săptămâni rezultă compostul, pământul de flori/ ingrășământul care ajunge în supermarketurile din zonă. Li s-au făcut și diverse recomandări de compost cu cojile de banane și/sau alte fructe și legume din gospodăriile lor.
Cei mici au aflat și văzut regimul deșeurilor voluminoase, dar și al celor din construcții și demolări, iar fiecare curiozitate și-a găsit răspunsul. Și cum vizita la un astfel de centru de prelucrare a deșeurilor a fost solicitantă pentru vârsta lor fragedă, au continuat cu un capitol mult mai plăcut. După o igienizare a mâinilor care se impunea, au gustat din bunătățile puse la dispoziție de organizatori și au primit daruri ecologice din partea Eco Sud SA și ADIS Bacău pentru a avea o experiență de neuitat și a înțelege importanța reciclării pentru diminuarea poluării și nu numai.
Vezi galerie foto:
Campania de conștientizare a continuat a doua zi cu vizita la Stația de Sortare și Compostare a Deșeurilor din Onești a elevilor de clasa a VII-a din cadrul Școlii Gimnaziale “Ghiță Mocanu”. Ca și în cazul prichindeilor, specialiștii Eco Sud le-au arătat și explicat colegilor mai mari întreg procesul tehnologic și au vizitat toate zonele de interes din amplasament.
Dacă, inițial, elevii au fost mai reticienți în comunicare, diriginta lor – profesor de română Claudia Folea-Patriu, a dat tonul întrebărilor și i-a indemnat pe tineri să-i urmeze exemplul. Lucrurile au devenit din ce în ce mai antrenante pentru ei în zona de sortare, unde mare le-a fost mirarea să descopere colecția de icoane recuperate de angajații Eco Sud din gunoaie sau să afle de numeroasele volume salvate de la distrugere care se regăsesc acum, după igienizare, într-o mini-bibliotecă din cadrul SMID Bacău, unde pot fi lecturate.
Interesul vizitatorilor a continuat pentru deșeurile “la modă”, cele textile, care au devenit, de la începutul acestui an, obligatoriu să fie reciclate în țara noastră, dar autoritățile au fost luate cam pe nepregătite, având în vedere că nu este pusă la punct, deocamdată, o infrastructură de prelucrare a acestora. Tinerii s-au mai intersat și de anul din care a devenit operațional acest amplasament, respectiv 2018, precum și de cantitatea de deșeuri care ajunge zilnic la acest centru, respectiv între 50 și 100 tone, cu un total de 30.000 de tone anual. De asemenea, tinerii au aflat că Eco Sud SA gestionează un procent semnificativ de deșeuri menajere la nivel național, respectiv 7 centre de management integrat al deșeurilor, dar și faptul că în localitatea Vidra, județul Ilfov, compania a dat în folosință recent o ultramodernă stație de tratare mecano-biologică a deșeurilor cu cea mai mare capacitate din Europa.
La cocktail-ul de ecologie de la final, elevii de clasa a VII-a au sintetizat cunoștintele acumulate, respectiv ce este ecologia, ce tipuri de deșuri există, care sunt culorile reciclării, care este regula celor 3 R (Redu, Reutilizează, Reciclează) dar și care sunt avantajele reciclării pentru un mediu mai curat, o sănătate mai bună și o economie circulară funcțională.
Acțiunea de conștientizare a importanței colectării selective și a reciclării s-a încheiat cu poze de grup reprezentative și cu îndemnul de a fi pe zi ce trece mai responsabili cu natura și cu resursele limitate. Faptul că s-au implicat și antrenat în discuții pe parcursul acestei vizite este deja un câștig pentru elevi. Practic, au făcut cel dintâi pas pe calea dezvoltării culturii lor ecologice pentru că “prima treaptă a evoluției este curiozitatea”, așa cum frumos le-a transmis Lucreția Tivic, manager Recrutare & Dezvoltare organizațională la Eco Sud, care a făcut parte din echipa mobilizată pentru acest eveniment (Biroul de Presă al Eco Sud SA).
Vezi galerie foto: