
Natura se sufocă din cauza poluării excesive la nivel mondial, iar odată cu ea oamenii și animalele sunt tot mai expuse riscului de a dezvolta boli grave. Într-un cuvânt, ecosistemul suferă direct proporțional iar eforturilor specialiștilor de mediu se concentrează exact în această direcție! Și cum cea mai bună investiție în orice domeniu este cea în educația tinerilor pentru a preveni și estompa efecte nedorite, expertii români au recunoscut importanța dezvoltării unei generații responsabile față de natură.
Astfel, țara noastră a adoptat, printe altele, conceptul de „ranger junior”. Este un model internațional de educație ecologică, în care copiii și adolescenții sunt implicați activ în activități de conservare a biodiversității, ecoturism și managementul ariilor protejate. Lucrurile au mers mai departe și, în toamna anului trecut, a fost lansat oficial – chiar de Ziua Biodiversității – programul național aferent, ca parte a unui efort mai amplu de a implica școlile și autoritățile locale în proiecte de educație ecologică.
Inițiativa a evoluat și a beneficiat de sprijin din partea instituțiilor de mediu și a Ministerului Educației, iar Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat, recent, finanțarea primelor 15 proiecte de acest gen, în valoare de peste 3 milioane de lei.
„Este o zi importantă pentru viitor! Programul Rangerii juniori este unul dintre cele mai dragi mie. Vorbim de creșterea unei noi generații mai apropiate de natură! Copiii de astăzi, care vor participa la aceste proiecte, vor fi maturii de mâine, care vor ști cum să administreze corect relația cu natura”, a subliniat – cu acest prilej – ministrul Mircea Fechet,
În cadrul Programului “Rangerii juniori” sunt eligibile proiectele care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii, potrivit oportunitati-ue.gov.ro:
– au ca scop educaţia şi/sau conştientizarea tinerilor privind protecţia mediului;
– activităţile proiectului vizează tineri cu vârsta între 8 şi 18 ani, care frecventează cursurile unei unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, particulare sau confesionale înfiinţate prin ordin al ministrului Educaţiei;
– derulate în parteneriat cu unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, particulare sau confesionale în cadrul cărora sunt încadraţi tinerii participanţi la activităţile proiectului.
Categoriile de solicitanţi eligibili în cadrul programului sunt Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării“, prin Administraţia Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării“ și parcurile naţionale/parcurile naturale, prin administratorii desemnaţi. Depunerea dosarelor de finanțare se realizează prin intermediul aplicației informatice puse la dispoziție de către AFM. Conturile de acces în aplicație pot fi create oricând.
Bugetul alocat sesiunii este de 10.000.000 de lei, iar finanţarea în cadrul Programului se acordă în cuantum de maximum 100% din valoarea totală eligibilă a proiectului. Suma maximă care poate fi acordată de AFM pentru finanţarea unui proiect este de 250.000 lei.
Programul naţional “Rangerii juniori” vizează, așadar, educaţia şi conştientizarea tinerilor privind protecţia mediului, însă această inițiativă este benefică întregii societăți. Pentru că “investind în educația ecologică a copiilor, investim într-un viitor mai sănătos, mai sustenabil”, așa cum a concluzionat ministrul Mircea Fechet (Biroul de Presă al Eco Sud SA).