
”Pădurile României reprezintă un patrimoniu natural pe care avem datoria să îl protejăm. De la reglarea climatului și purificarea aerului, până la adăpostul oferit biodiversității și resursele esențiale pe care ni le pun la dispoziție, pădurile joacă un rol vital în echilibrul ecosistemelor și în viața fiecăruia dintre noi”, clamează cu temei autoritățile în privința acestei bogații inestimabile de care dispune România.
Mai mult, ministrul de resort vine cu îndemn profund. “Pădurea nu este doar un peisaj – este viață, aer, echilibru. Haideți să fim împreună gardienii pădurilor și să lăsăm generațiilor viitoare un mediu mai sănătos și mai verde! Să avem grijă de ele, pentru că un viitor verde depinde de fiecare dintre noi!”, este mesajul lui Mircea Fechet care are drept scop creșterea gradului de responsabilizare privind gestionarea, conservarea și dezvoltarea durabilă a tuturor tipurilor de păduri, “în beneficiul generațiilor prezente și viitoare”.
Protejarea pădurilor este o responsabilitate comună, deopotrivă a autorităților și a populației! Iar inițiativele, chiar dacă timide în direcția regenerării pădurillor, vin ca un pasament al rănilor grave lăsate de tăierile necontrolate, al defrișărilor barbare și inconștiente de după Revoluție care “au măcelărit” fondul forestier al țării.
În acest peisaj, mai degrabă cenușiu decât verde al situației din domeniu, Regia Nationala a Padurilor și-a propus, în Luna Plantării Arborilor (15 martie – 15 aprilie 2025), să regenereze aproape 8.000 de hectare de fond forestier. Este vorba de aproximativ 80% din programul anual de regenerare a pădurilor, din care peste 5.300 de hectare prin regenerare naturală și alte peste 2.600 hectare prin regenerare artificială, adică prin lucrări de împăduriri.
Astfel, acțiunile din această perioadă, pe care le propun specialiștii Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, vizează:
- Campanii de împădurire – sunt plantați milioane de puieți în pădurile administrate, atât în zonele afectate de defrișări, cât și în terenuri noi.
- Regenerarea naturală a pădurilor – se asigură condițiile necesare pentru ca pădurile să se refacă în mod natural acolo unde este posibil.
- Acțiuni de voluntariat – elevi, studenți, ONG-uri și companii participă la campanii de plantare, contribuind activ la un viitor mai verde.
- Activități educative – Romsilva organizează evenimente de informare pentru a crește gradul de conștientizare privind rolul pădurilor în combaterea schimbărilor climatice.
Scopul este nobil, strategia sună bine, dar fără implicarea fiecărui român, nimic din toate aceste propuneri lăudabile nu se pot concretiza în stejari viguroși pentru generațiile viitorului.
Fiecare, cu mic cu mare, poate să susțină campaniile de împădurire, să protejeze pădurea în timpul drumețiilor dar să se și informeze și să promoveze un comportament responsabil față de păduri.
“Fiecare copac plantat astăzi înseamnă un pas spre un mediu mai sănătos mâine! Implică-te și tu în protejarea pădurilor României”! Mii de puieți de arbori, sute de mii, poate milioane își așteaptă rândul la… dezvoltare!
Să punem, așadar, coamă celor peste 6 milioane de hectare de păduri de foioase, de conifere sau mixte de care încă dispune România, potrivit celor mai recente statistici. Acesta este echivalentul a peste 27% din suprafața țării și 29% din suprafața de păduri a Uniunii Europene. Avem tot dreptul să ne considerăm bogați, dar și obligația să păstrăm, să protejăm și să regenerăm acest patromniu natural! (Biroul de Presă al Eco Sud SA)