
Sunt tineri și excepțional de creativi! Formează echipa Quantum Bits și recent au câștigat un concurs cu un proiect revoluționar: AIDRONe, o dronă autonomă bazată pe inteligență artificială, concepută pentru a supraveghea plajele și a identifica persoanele aflate în pericol de înec. Si nunumai atăt, această dronă poate fi extinsă la alte misiuni benefice oamenilor și mediului.
Elevii excepționali de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, căci despre ei este vorba, dar sunt alte sute, poate mii la nivel național cu potențial similar – sub îndrumarea mentorului lor, Mihai Popescu, au impresionat la competiția FirstLegoLeague. Au obținut locul I la secțiunea performanța robotului, iar acum se pregătesc pentru etapa internațională din Grecia, anunță oficialii din Ministerul Mediului, Apelor și Protecției Mediului.
Performanța lor deosebită le-a facilitat o întâlnire cu specialiștii de la SUMAL. Cu acest prilej, au discutat și au aflat mai multe lucruri despre dronele achiziționate prin proiectul derulat de ministerul de resort – „Capacitatea sporită de supraveghere, control și monitorizarea pădurilor prin intermediul unui sistem informatic integrat”, finanțat prin PNRR, care are un rol esențial în protejarea fondului forestier al României.
De altfel, aceste drone pot fi utilizate, în special, pentru monitorizarea pădurilor – supravegherea zonelor forestiere pentru detectarea tăierilor ilegale, a incendiilor sau a altor activități dăunătoare. De asemenea, contribuie la identificarea rapidă a zonelor afectate de calamități – detectarea rapidă a pagubelor provocate de furtuni, incendii sau dăunători, facilitând intervențiile rapide.
Nu în ultimul rând, dronele respective pot fi folosite la cartografiere și analiză aeriană – colectarea de date precise privind structura și sănătatea pădurilor pentru o gestionare eficientă a resurselor naturale.
Tinerii inventatori au mai aflat că sistemul aflat în dezvoltare se va integra cu alte sisteme existente precum SUMAL 2.0 (Sistemul de Urmărire a Materialelor Lemnoase), unul dintre cele mai avansate instrumente digitale de trasabilitate a lemnului.
De altfel, prin combinarea tehnologiei de geolocalizare a transporturilor de lemn cu tehnologiile de comparare a imaginilor satelitare și de prelucrare a datelor cu ajutorul inteligenței artificiale se vor crea instrumente noi de monitorizare a modului în care se realizează managementul pădurilor din România, se arată pe pagina de Facebook a MMAP.
Tinerii din echipa Quantum Bits sunt un exemplu de ambiție, creativitate și pasiune fără limite! Sunt, de ce nu?!, o sursa de inspirație pentru colegi din generația lor și nu numai de a explora modul în care tehnologia poate sprijini natura. Ei sunt, cu siguranță, garanția unui viitor mai verde, pentru binele planetei! (Biroul de Presă al Eco Sud SA)