
Oamenii de știință și specialiștii se preocupă de zeci de ani ca lumea să adopte comportamente prietenoase cu mediul și să fie responsabilă cu natura, pentru tranziția la economii verzi și la un viitor cât mai sustenabil. În aceste condiții, reducerea poluării urbane cauzată de noxele generate de mașinile care fac traficul imposibil a devenit un deziderat.
Industria auto s-a conformat și s-a reprofilat pentru a face față cerințelor momentului, iar rezultatele nu s-au lăsat prea mult așteptate. Marile companii auto au scos pe piață autoturisme SF, greu de imaginat în urmă cu ceva timp și se întrec în parametri de performanță, fiabilitate, autonomie, accesibilitate, design și, mai ales, impact asupra mediului.
România nu face excepție și a trecut la implementarea normelor europene în materie dar și la alinierea la cerințele și tendințele momentului.
“Este datoria noastră, ca autorități, să continuăm să sprijinim aceste inițiative și să facem din România un lider regional în mobilitate sustenabilă. Ne bucurăm că România produce deja autoturisme electrice, cum este cazul noului Ford Puma Gen-E, și că avem municipii, precum Cluj-Napoca, care devin lideri în infrastructura de încărcare. Viitorul este electric, iar România trebuie să fie în avangardă!” – a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet, prezent la cea de-a V-a ediție a Best Electric Car în România.
Competiția, organizată de AutoExpert Media, și-a confirmat statutul de reper în domeniul mobilității electrice, aducând în prim-plan cele mai noi și performante modele electrice disponibile în România. După selecția riguroasă a celor opt finaliste și sute de kilometri de test drive, juriul – format exclusiv din jurnaliști auto profesioniști – a decis: modelul produs de chinezi Lynk&Co 02 a câștigat marele premiu. Este considerat un SUV electric compact, cu un preț foarte competitiv.
“Lynk&Co 02, lansat simultan pe mai multe piețe europene, vine cu dotări generoase. Constructorul a anunțat că vânzările se vor face exclusiv online, iar comenzile sunt deja deschise. Chiar și fără ecobonusuri, pentru că Lynk&Co 02 este produs în China, SUV-ul rămâne competitiv în fața altor modele compacte, adesea mai scumpe și nu neapărat mai bine echipate”, arată specialiștii de la autotestmagazin.ro
„Best Electric Car in România nu este doar un eveniment dedicat pasionaților de tehnologie și sustenabilitate, ci a devenit un barometru al transformării pieței auto din România. Faptul că, în doar cinci ani, am trecut de la 7 la aproape 40 de modele eligibile spune totul despre ritmul accelerat al electrificării transportului în țara noastră.
Această competiție stimulează inovația, educă publicul și oferă consumatorilor criterii clare de alegere. Mai mult decât atât, ea reflectă rezultatele concrete ale politicilor guvernamentale, cum este Programul Rabla, care a devenit o pârghie esențială pentru creșterea vânzărilor de mașini electrice și pentru reducerea poluării urbane”, a explicat ministrul de resort.
Administratia Fondului pentru Mediu a dat startul sesiunii de înscriere în Programul Rabla Auto 2025 pentru persoanele juridice de drept privat, în perioada 29 mai – 27 noiembrie (sau până la epuizarea bugetului).
„Programul Rabla Auto este un instrument strategic pentru sprijinirea tranziției verzi în sectorul privat. Prin această sesiune dedicată operatorilor economici, oferim sprijin real companiilor care doresc să își modernizeze flotele și să reducă amprenta de carbon. Investim în mobilitate curată, iar succesul acestui program reflectă angajamentul nostru pentru un viitor mai sustenabil”, a adăugat ministrul Mircea Fechet, potrivit paginii de Facebook a Ministrului Mediului.
În premieră, persoanele fizice se vor putea înscrie direct în aplicația informatică. “Programul Rabla Auto rămâne una dintre cele mai importante inițiative prin care încurajăm cetățenii să renunțe la vehiculele poluante și să contribuie activ la un aer mai curat. Ne dorim ca platforma să funcționeze fără sincope, iar experiența utilizatorilor să fie una facilă. Este un pas important spre modernizarea administrativă și digitalizarea accesului la finanțare verde”, a completat oficialul de la Mediu.
Bugetul disponibil, potrivit aceleiași surse, este de 60 milioane lei – pentru autovehicule cu propulsie termică și 610 milioane lei – pentru autovehicule 100% electrice și plug-in hybrid.
Valoarea ecotichetelor în acest an este de: 37.000 lei – autovehicul nou 100% electric sau cu pilă de combustie cu hidrogen; 15.000 lei – plug-in hybrid / motocicletă electrică; 12.000 lei – hibrid și 10.000 lei – propulsie termică (inclusiv GPL/GNC).
Lumea este în continuă transformare și România face, fără îndoială, parte din schimbare! Este o invitație de a deschide mintea dar și… buzunarele! (Biroul de Presă al Eco Sud SA)