Sezonul estival 2024 și-a consumat ultimele zile în România, dar Proiectul “Reducerea eroziunii costiere faza II (2014-2020) – Etapa II” este în plină desfășurare pe litoralul românesc, anunță autoritățile autohtone competente. Mai exact este vorba despre lucrările de înnisipare a plajelor, ajunse acum în zona Jupiter-Cap Aurora. Totul în contextul în care fenomenele extreme recente au făcut prăpăd în localitățile Amzacea și Mangalia. Falezele din Eforie, Costinești și Olimp au început să se surpe din cauza inundațiilor din ultima perioadă, provocate de ciclonul format în Marea Neagră.
Acțiunile de innisipare au drept scop tocmai limitarea efectelor negative ale fenomenelor de eroziune a plajelor și falezelor de-a lungul litoralului Mării Negre. De altfel, proiectul contribuie semnificativ la menținerea ecosistemelor marine litorale, asigură stabilitatea în timp a zonei și menține valorile socio-economice și de mediu ale zonei, precizează specialiștii.
„Am vrut să vedem cum progresează aceste lucrări de restaurare a plajelor, esențiale pentru creșterea potențialului turistic și protejarea zonei. Erau porțiuni unde nu a existat plajă până acum și mă bucur să redăm turiștilor noi sectoare de plajă și în această parte a litoralului românesc. Încă se lucrează aici, am văzut și granulometria nisipului și cred că acesta e mult mai bun decât pe multe plaje unde am fost în România și în afara țării. Este un lucru extraordinar și pentru hotelierii de aici, care își trimiteau turiștii pe alte plaje până acum și mă bucur că avem aceste investiții care vor contribui semnificativ la stoparea eroziunii plajelor de pe litoralul românesc”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului, care a vizitat recent stadiul lucrărilor în zona Jupiter-Cap Aurora.
Printre obiectivele proiectului se numără: asigurarea adaptării la schimbările climatice dar și prevenirea și gestionarea riscului prin protecția la eroziune a liniei țărmului în condiții medii anuale și în timpul evenimentelor cu perioada de recurență de până la 1/100 ani, pentru o durată de viață proiectată de 50 ani, se arată pe pagina de facebook a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor!
Modul de atribuire a contractelor de închiriere pentru plajele din România a fost, din nou, un subiect dezbătut de ministrul de resort cu cei implicați din domeniu. “Încercăm să identificăm variante în care să nu mai conteze atât de mult prețul de închiriere pentru un sector de plajă, pentru că o competiție foarte acerbă care ridică foarte mult valoarea licitației nu poate să se transpună decât într-un cost mai mare pe care îl va plăti turistul. Cu alte cuvinte, hotelierii de aici, de pe litoralul Mării Negre, să beneficieze de un avantaj. Din discuțiile pe care le-am avut deja cu reprezentanții unităților de cazare, suntem pe drumul cel bun și facem tot ce ne stă în putință astfel încât litoralul românesc să atragă cât mai mulți turiști”, a punctat Mircea Fechet, după ce a văzut cum stau lucrurile la fața locului.
Demnitarul s-a referit și la particularitățile acestui sezon estival: “Am discutat cu reprezentanții hotelurilor din Mangalia, acolo unde am tras concluziile despre cum s-a desfășurat activitatea pe litoralul românesc în acest sezon turistic.(…) Am pornit de la lucrurile care au mers bine pe litoral, dar am discutat și despre cele care au mers mai puțin bine. Impresia pe care turiștii o au după efectuarea unui sejur este de multe ori că serviciile cu închirierea șezlongurilor au fost mai scumpe decât se așteptau și încercăm să identificăm modificările legislative pe care să le facem pentru ca turiștii să aibă servicii de o calitate mai bună de la an la an, la prețuri mai mici”.
Cu o lungime totală de 245 de kilometri, litoralul romanesc se numără printre regiunile cele mai spectaculoase ale țării. Se intinde din nord, de la granița cu Ucraina, pănă în sud, la granița cu Bulgaria, și delimitează estul Dobrogei de apele Mării Negre. Pe mai mult de jumatate din intinderea sa, este dominat de Delta Dunării și lacurile de coastă. Din zona Capului Midia (Năvodari) și până la Vama Veche (granița cu Bulgaria), plajele cu nisip fin stăpânesc litoralul românesc. De altfel, această porțiune, de 82 de kilometri, reprezintă zona frecventată de turiști, potrivit litoralulromanesc.ro.
Plajele de pe litoralul romănesc au o lățime generoasă, de 150 – 200 de metri în unele locuri, dar există o diferență sesizabilă între cele din nordul litoralului (Năvodari, Mamaia, Constanța) și plajele din sud, cu multe sectoare mai înguste, brazdate de golfuri sau mărginite de faleze înalte.
Chiar dacă infrastructura este învechită, iar serviciile sunt costisitoare și lasă destul de mult de dorit, clima temperată (dacă nu vom vorbi în curând de schimbarea ei), apa cu salinitate redusă și orientarea plajei catre est favorizează petrecerea unui concediu estival agreabil! Mai cu seamă că soarele strălucește aproximativ 2.500 de ore pe an, medie identică cu cea a plajelor din Croația și asemănătoare cu cea a coastelor mediteraneene, informează cei de la litoralulromanesc.ro.
În aceste condiții, parcă așteptăm cu nerăbdare (nu-i așa?) să vină umătorul sezon estival, cel 2025, deși acum e rândul toamnei, cu farmecul ei, să-și intre ușor-ușor în drepturi! Apoi, iarna vine cu oportunități dintre cele mai atractive, iar distacția și voia bună iau de la o zi la alta calea munților noștri semeți! Asta pentru că natura ne-a binecuvântat, pe aceste plaiuri mirotice, cu toate formele de relief și cu 4 anotimpuri, incă…!
(Biroul de Presă al Eco Sud SA)