21 septembrie 2024 – Curățenia națională, o Românie cu mai puține deșeuri! Eco Sud SA, partener logistic în mai multe județe

sursa foto: https://letsdoitromania.ro/proiecte/ziua-de-curatenie-nationala/

Cu mic cu mare, să participăm la schimbare! Pe 21 septembrie este Ziua de Curățenie Națională, cea mai mare acțiune de acest gen de la noi, organizată de Asociația Let’s Do It, Romania! Este, totodată, ziua în care se face curățenie generală în alte 198 de state care au aceeași misiune: o lume cu mai puține deșeuri. De altfel, mesajul este unul grăitor: “Natura se sufocă! Hai să luptăm împotriva gunoaielor!”.

Zeci de mii de români sunt anunțați, ca voluntari, la Ziua de Curățenie Națională. Totul pentru a proteja mediul înconjurător.

Cei care doresc să se alăture acestei misiuni sociale se pot înscrie pe platforma Let’s Do It, Romania!: https://membership.letsdoitromania.ro. „Organizatorii pun la dispoziție saci menajeri și mănuși. Fiecare gest de bine, fiecare acțiune proactivă schimbă comunitatea, societatea, țara în care locuim. Te invit să ne fii alături!”, precizează inițiatorii acțiunii de amploare!

Asociația Let’s Do It, Romania! este cea mai mare mișcare socială din România care, de aproape un deceniu si jumătate, se dedică promovării curățeniei și protejării mediului prin organizarea de evenimente de amploare, campanii educaționale și proiecte de reciclare. Mai mult, mobilizează comunități din întreaga țară pentru a combate problema deșeurilor și pentru a promova un stil de viață sustenabil.

Let’s Do It, Romania! a pornit demersurile legislative ca Ziua de Curățenie Națională în România să fie recunoscută la nivel național, iar pe 16.04.2024, inițiativa a fost depusă în Senatul României. Proiectul de lege a primit votul Senatului și urmează să fie dezbătut și votat de către Camera Deputaților.

Obiectivele acestui demers sunt întărirea legilor de protecție a mediului, reducerea deșeurilor depozitate ilegal, încurajarea implicării cetățenilor și autorităților, precum și promovarea educației ecologice și a gestionării corecte a deșeurilor, se arată pe https://www.romaniapozitiva.ro/author/letsdoitromania. Rezultatele vorbesc de la sine! Din 2010 până în prezent, peste 2.4 milioane de voluntari au participat la acțiunile și proiectele asociației Let’s Do It, Romania!

Ca o recunoaștere deosebită a impactului constant și consistent asupra durabilității globale a mediului, în vara anului trecut, la Roma, eforturile World Cleanup Day au fost apreciate cu Premiul Națiunilor Unite pentru Mobilizare pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, datorită impactului său profund asupra sustenabilității globale a mediului.

“În febra” acestei acțiuni lăudabile intră și Eco Sud SA. Cantități impresionante de gunoi, mai exact zeci de tone, sunt estimate să ajungă la cele 7 centre de management intergrat al deșeurilor din țară, pe care le gestionează societatea Eco Sud SA. Spre exemplu, numai la Depozitul Central de la Mavrodin – Teleorman, edilii din județ au făcut următoarele estimări: Primăria Putineiu, aproximativ 500 Kg; Primăria Zimnicea, aproximativ 1000 kg; Primăria Gălăteni, aproximativ 300 de saci; Primăria Turnu Măgurele, aproximativ 500 kg; Primăria Nenciulești, aproximativ 1500 kg; Primăria Videle, aproximativ 600 kg; Asociatia de economie Sociala Alexandria, aproximativ 1500 Kg; Primăria din Roșiorii de Vede, aproximativ 600 kg ș.a.m.d.

De asemenea, în județul Dolj unde Eco Sud SA este partener logistic, au răspuns pozitiv implicării în Ziua de Curățenie 60 de unități administrativ teritoriale, care au înscris peste 12.000 de voluntari ce vor fi prezenți, în intervalul 09.00 – 12.00, în arealele propuse local.

În Craiova, activitatea se desfășoară prin implicarea organizației JCI Craiova. Voluntarii participanți la „Ziua de Curățenie Națională” vor aborda două areale periurbane situate în zona Aeroport – Baza Sportivă „Aripile” ( interval orar 09.00 – 12.30) și Pădurea Bucovăț (situată între podul Bucovăț și Școala Gimnazială Bucovăț) – interval orar 10.00 – 12.30.

Anul trecut, de Ziua Curățeniei Naționale, s-au înregistrat cifre record ceea ce arată un grad ridicat al implicării sociale: 220.365 de voluntari au strâns 232.697 de saci de deșeuri, adică aproximativ 1.420.000 de kilograme de deșeuri în toate cele 41 de județe din România. Pe lângă aceste deșeuri, au fost colectate 81.5 tone de deșeuri din construcții și demolări cu ajutorul utilajelor.

Cum românului îi stă bine să fie un exemplu, sunt șanse mari ca aceste cifre să fie depășite! Pentru că, nu-i asa, “plămânul” Plaentei trebuie să rămână verde, ca o garanție a vieții generațiilor viitoare! Așadar, cu mic cu mare, să participăm la schimbarea în bine a țării, implicit a Terrei!

(Biroul de Presă al Eco Sud SA)