Centrul de Management Integrat al deșeurilor de la Frătești-Giurgiu s-a animat, din nou, de mici ecologiști


Centrul de Management Integrat al deșeurilor de la Frătești – Giurgiu, operat de Eco Sud SA, a îmbrăcat, din nou, haine de sărbătoare. De această dată în ultima decadă a lunii octombrie, iar motivul a fost cât se poate de util și plăcut. Zeci de elevi, de clasa a III-a și a V-a, de la Școala Generală Nr. 1 Călugăreni, însoțiți de cadre didactice, au marcat programul educațional “Săptămâna Verde” așa cum se cuvine! Și unde se putea mai bine dacă nu la amplasamentul special din județul lor în care deșeurile reciclabile din gospodăriile proprii capătă o nouă întrebuințare. Astfel, micii ecologiști au putut să vadă “pe viu” ce presupune reciclarea și cât de important este să colecteze selectiv tot ce aruncă la gunoi.

Reprezentanții Eco Sud SA i-au instruit, din start, pe școlari la ce trebuie să fie atenți în vizita care urmează procesul tehnologic al deșeurilor ce ajung în acest centru de management integrat. Totul pentru a nu apărea incidente nedorite, iar cunoștințele teoretice să se împletească cât se poate de bine cu cele practice. Receptivi, copiii au fost imediat atrași de “tot ce mișcă” în acestă veritabilă uzină de prelucrare a deșeurilor menajere.

Turul a început pentru copii în zona de recepție unde Anca Constantinescu, ecolog Eco Sud SA, le-a arătat cum mașinile de gunoi sunt mai întâi cântărite, iar ulterior deșeurile își urmează traseul de sortare, compostare și/sau depozitare, în funcție de tipul de deșeu adus, biodegradabil sau menajer.

Atmosfera s-a animat când micii ecologiști au ajuns la stația de compostare. “Ochi și urechi”, ei au aflat și văzut cum crengile și frunzele din curțile, străzile și pășunile giurgiuvenilor sunt mărunțite de un tocător, apoi trec printr-un ciur, se așează în brazde de anumite dimensiuni, unde sunt umectate și aerate pentru a crea fermentarea activă, iar după câteva săptămâni rezultă compostul, respectiv pământul de flori. Acesta este comercializat în supermarketuri, dar este și un foarte bun îngrășământ natural. Cei mici au întrebat ce face fiecare utilaj iar băieții au fost extrem de interesați de volă, încărcatorul frontal pe care unii dintre ei au spus că vor să lucreze când vor fi mari!

Odată ajunși la stația de sortare, curiozitatea a atins cote maxime și nerăbdarea de a vedea cum se desfășoară lucrurile se citea în privirile fiecăruia dintre ei! Organizați în grupuri de câte 4 și flancați de angajații Eco Sud SA, copiii au urcat în cabina de sortare și au asistat la întreg procesul de sortare pe categorii. Mare le-a fost mirarea când au aflat ce volum imens de deșeuri este sortat zilnic, undeva la 9 tone, iar trei sferturi intră în economia circulară și cu acest prilej au asimilat acest termen, adică sunt valorificate și devin noi materii prime.

Micii vizitatori s-au minunat teribil când au văzut, la ieșirea din stația de sortare, munții de baloți din reciclabilele presate. În plus, au aflat un amănunt extrem de interesant din partea directorului depozitului ecologic Giurgiu, Cosmin Funieru. Acesta le-a precizat că atunci când consumă un lichid dintr-un pet pot vedea, de exemplu, de câte ori a fost reciclat recipientul din plastic. Cifra care apare în triunghiul format de săgeți, trecut pe etichetă, indică exact acest lucru.

Periplul celor mici prin lumea transformării deșeurilor a continuat la celula de depozitare, cunoscută drept groapa de gunoi a județului lor, unde sunt depozitate deșeurile menajere și refuzul de sortare. Deși vântul își făcea din când în când simțită prezența, nu se simțea mirosul specific. Astfel, preconcepția multor români că la un astfel de amplasament este mizerie și poluare a fost demontată. Cei prezenți au înțeles că lucrurile sunt radical diferite când nimic nu este la voia întâmplării iar normele europene în materie sunt respectate cu strictețe și totul este fundamentat științific.

Managerul CMID Frătești, Mariana Ciobanu, a punctat faptul că celula 1 de depozitare – operată din anul 2017 – este aproape la capacitate, iar celula 2 este finalizată și în curând va fi recepționată. Totodată, o a treia celulă de depozitare este în proiect, pentru că activitatea la acest depozit ecologic este de durată.

Copiii au încheiat turul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor de la Frătești – Giurgiu la stația de epurare, dar înainte au trecut pe lângă atelierul mecanic unde au aflat că sunt consumabilele necesare utilajelor pe care le-au văzut la lucru. Valentin Secere, operatorul stației de epurare, a fost “maestrul de ceremonii” pentru această zonă și le-a explicat micilor ecologiști cum lichidul rezultat din deșeurile depozitate pe celulă, numit științific levigat, este omogenizat cu apă menajeră și supus unui proces fizico-chimic. În urma acestuia, rezultă permeatul, adică apa tratată și au văzut respectivul bazin – destul de adânc – în care pot viețui pești, precum și apa reziduală, cea murdară și plină de toxine care se elimină printr-un proces specific. Deși arealul respectiv are un statut special, o exploatare corespunzătoare nu afectează biosistemul. De altfel, de asta s-au putut convinge micii vizitatori, pentru că păsările și broscuțele le-au dat binețe și au confirmat parcă spusele specialiștilor Eco Sud SA.

Cum acțiunea a fost destul de solicitantă pentru școlari iar informațiile specifice au abundat, era nevoie de puțină odihnă și de sedimentarea cunoștințelor acumulate. Astfel, copiii au fost conduși într-o sală unde au urmărit un filmulet cu regulamentul micilor ecologiști în timp ce au servit un preparat pe placul lor. Au aflat, totodată, și care sunt culorile reciclării, ce înseamnă sustenabilitatea, ce presupune ecologia și care sunt beneficile reciclării. Nu în ultimul rând, au pus întrebări legate de constucția amplasamentului și li s-a precizat că a început în 2010, iar Eco Sud SA îl administrează și gestionează din 2013, în timp ce investiția este de zeci de milioane de euro.

La final, micii ecologiști s-au declarat extrem de încrezători că pot transmite prietenilor și familiilor lor din cele învățate cu acest prilej și s-au simțit mult mai responsabili față de mediul înconjurător. La rândul lor, cadrele didactice însoțitoare – bibliotecar Simona Puicălău, care îi instruise în prealabil pe copii cu noțiunile ecologice de bază, și învățătoarea Daniela Preda, au apreciat la unison activitatea din acest centru de management integrat al deșeurilor, dar și acțiunea în sine de conștientizare a celor mici în privința necesității recilării. Mai mult, au venit cu propunerea ca specialiștii Eco Sud SA să meargă la Liceul “Mihai Viteazul” din Călugăreni, de care aparține și Școala Gimnazială Nr. 1,  și să susțină cursuri de ecologie – extrem de utile pentru tineri, dar în egală măsură și pentru adulți. Totul pentru a schimba comportamentele și mentalitățile românilor mari și mici, de multe ori nesănătoase și neprietenoase cu natura! (Biroul de Presă al Eco Sud SA)

Vezi galeria foto: