“Ne-am propus să realizăm câteva filmulețe educaționale care să ajungă în unitățile de învățământ din Bacău, să ruleze în social media și la televiziunile locale pentru a familiariza tinerii cu privire la necesitatea unui management al deșeurilor și de conștientizare a importanței reciclării, a unei conduite ecologice în general”. Astfel a sintetizat președintele Asociației pentru Protejarea Mediului Bacău, Claudiu Ciucă, scopul acțiunii inițiate la finalul lunii octombrie.
În vederea realizării acestei campanii “și-au dat mâna” Ocolul Silvic Moinești, unde filmările s-au axat pe pepiniere și pe îngrijirea puieților, care după zeci de ani ajung la maturitate, respectiv arbori și pot fi exploatați în scopuri multiple, inclusiv fabricarea hârtiei etc. Apoi, salubriștii Soma și Romprest care asigură, în majoritatea localităților din județul Bacău, colectarea deșeurilor menajere, inclusiv a celor reciclabile.
În fine, dar nu în cele din urmă, Eco Sud SA a asigurat suport tehnic la amplasamentul de la Onești. Aici, filmările au surprins întreg procesul din instalațiile de tratare și procesare a deșeurilor unde, printre altele, hârtia este reciclată și reintrodusă în economie, iar mulți copaci sunt astfel salvați de la tăiere.
Prin teleobiectivul operatorului au trecut, rând pe rând, cadre și acțiuni specifice din stațiile de transfer, de sortare si de compostare din amplasament, iar managerul punctului de lucru, Liviu Cazan, acompaniat de ecologul Eco Sud SA, Ștefan Rășcanu, au făcut cunoscut publicului cum se desfășoară fluxul tehnologic al deșeurilor ce ajung în această “uzină”.
Operatorul a surprins, mai întâi, momentul când ajung mașinile cu gunoi, care sunt cântărite, iar apoi deșeurile menajere sunt separate pe categorii, hârtie, sticlă, metal, plastic etc. Camera video s-a îndreptat ulterior către procesul de presare și balotare a materialelor reciclate.
Un alt proces surprins în imagini, inclusiv din dronă, a fost cel de compostare a deșeurilor verzi (biodegradabile), cum sunt mărunțite la tocător, apoi intervin fermentarea și tratarea, pentru ca la final să rezulte compostul, respectiv pământul de flori ce este ambalat și valorificat în magazine.
Reprezentantele ADIS Bacău, Tania Pravăț și Elena Asoltanei, inspectori de specialitate ai forului care păstorește domeniul salubrizării pe raza acestui județ, au punctat – la rândul lor – aspectele principale din procesul de prelucrare a deșeurilor dar și îndemnul către tineri, către populație în general, că sorteze selectiv deșeurile și să recicleze. Totul având în vedere resursele limitate ale planetei, poluarea și schimbările climatice care pot pune în pericol viața generațiilor viitoare, dar și sănătatea celei actuale.
Acțiunea de la amplasamentul din Onești, care face parte din Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor de la Bacău, gestionat de Eco Sud SA, s-a încheiat, așa cum stă bine uneia de succes, cu o poză de grup simbolică a reprezentanților tuturor celor implicați în campania ecologică de conștientizare din această parte a țării. Pentru că, nu-i așa, când se dă mână cu mână, se obține-o faptă bună, care merită multiplicată și perpetuată!
Planeta are nevoie de oxigen, oamenii și viețuitoarele au nevoie de ape curate, alimente și climă bună! Acesta este singurul răspuns corect și concret la problema biodiversității și numai în acest fel ecosistemul poate fi salvat de la distrugere! (Biroul de Presă al Eco Sud SA)
Vezi galeria foto de la filmări, SMID Bacău, amplasamentul Onești:
Vezi video campanie: