România are unul dintre cele mai mari sisteme de garanție-returnare din Europa care impulsionează reciclarea, recunosc oficialii de la Bruxelles


Pași mărunți dar importanți în direcția corectă pentru o Românie verde și recunoaștere de la cel mai înalt nivel în acest sens! Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a evidențiat recent contribuția Sistemului de Garanție-Returnare asupra mediului și impulsionarea reciclării în România! Mai mult, oficialul de la Bruxelles a subliniat, la Climate Change Summit 2024, că România se mândrește acum cu unul dintre cele mai mari sisteme de garanție-returnare din Europa.

Ministrul Mircea Fechet a vorbit, în cadrul aceluiași eveniment, despre necesitatea acestei schimbări: “În ceea ce privește gestionarea deșeurilor, am avut determinarea și am hotărât că trebuie să schimbăm ceva: Sistemul Garanție Returnare dovedește că se poate. Am pornit de la 13% colectare separată și am ajuns în august la 78%, iar în septembrie la 81% rată de returnare – cifră absolut remarcabilă. E munca românilor aici, a oamenilor care și-au dorit să aibă o țară mai curată, punând pe prim plan dorința de a lăsa moștenire durabillă”.

Ministrul de resort a subliniat un alt aspect important al implementării SGR în țara noastră. “În România, se vor înființa până în 2050, 100 de mii de locuri de muncă verzi. Deja putem observa asta în cazul SGR, mii de locuri de muncă fiind deja înființate”, potrivit lui Mircea Fechet, citat pe pagina de facebook a Ministerului Mediului.

De altfel, Mircea Fechet a arătat cu fiecare prilej care sunt beneficiile SGR și cum politicile de mediu pot fi transformate în oportunităţi pentru mediul de afaceri.

„Sistemul Garanție-Returnare înseamnă investiții foarte mari care sunt făcute de marii producători de băuturi din România. Pe de altă parte, SGR înseamnă o întreagă economie orizontală dezvoltată, locuri de muncă verzi, acces la tehnologie. Eu văd doar beneficii din acest sistem”, a punctat recent ministrul.

Climate Change Summit 2024 s-a derulat, la mijlocul lunii octombrie, la Opera Națională din București și a fost prima ediție organizată de România. A reunit specialiști din domeniu dar și înalți oficiali romani și ai Comunității Europene și nu numai.

Prima zi a Summit-ului Schimbărilor Climatice 2024 a fost despre inițiative ecologice, iar speakerii au abordat subiecte de la economia circulară la tehnologie, sănătate, politică, energie și intersecționalitate, totul într-un cadru verde al viitorului.

Cea de-a doua zi a Summit-ului Schimbărilor Climatice 2024 a oferit, potrivit https://www.facebook.com/ClimateChangeSummitRO, o serie bogată de 16 evenimente secundare, care s-au axat pe teme de tranziție energetică, modele de afaceri sustenabile, economie circulară și inovație ecologică. Cu acest prilej, a fost promovat dialogul esențial între experți, activiști, funcționari guvernamentali și antreprenori.

Atelierele și panourile au acoperit abordări practice ale economiei circulare, modelele de afaceri durabile și practicile favorabile biodiversității, dar s-a făcut referire și la aspecte critice precum reducerea risipei alimentare și soluțiile bazate pe natură pentru adaptarea la climă.

Sistemul de Garanție-Returnare, lansat la finalul lunii noiembrie 2023, este cel mai mare proiect de economie circulară din România, până în acest moment, care își propune o țară mai verde, mai curată și mai responsabilă.

Astfel, prin implicarea tuturor românilor, inclusiv a autorităților și comunităților locale, se vor putea atinge țintele de colectare și reciclare impuse la nivel european, prin noul pachet pentru economie circulară al Uniunii Europene.

Mai exact, prin sistemul de garanție-returnare se vor putea colecta 77% din PETpuri până în 2025 și 90% până în 2029, ținte impuse României de Uniunea Europeană, se arată pe returosgr.ro.

Totodată, SGR va contribui la atingerea obiectivului de reciclare pentru aluminiu și sticlă, impus de Uniunea Europeană (75% pentru sticlă și 60% aluminiu începând cu 2030).

De asemenea, producătorii își pot atinge țintele de ambalaje realizate din PET reciclat, impuse din Uniunea Europeană (25% până în 2025 și 30% până în 2030).

Și, poate cel mai important, Sistemul de Garanție-Returnare contribuie la protejarea mediului înconjurător: ambalajele colectate vor fi reciclate, fără să mai fie aruncate la gunoi sau în natură. (Biroul de Presă al Eco Sud SA).