Nu mai este SF, ci realitate! Cum arată orașul ideal al viitorului? Dezvoltarea durabilă este răspunsul…

Sursa foto: housing.com

Amploarea și provocările vieții cotidiene cunosc continuu noi dimeniuni iar schimbările climatice din ultimii ani și-au pus serios amprenta. În aceste condiții, sustenabilitatea, tehnologia și calitatea nivelului de trai devin priorități absolute. Orașele inteligente nu mai sunt un ideal, ci o necesitate într-un context global complicat. Nu mai este de mirare nici de ce dezbaterile în materie au luat avânt și la nivel național, tocmai pentru a ne alinia la realitățile momentului.

Lideri din administrația publică, specialiști în tehnologie și antreprenori din diverse industrii au împărtăşit perspective și soluții inovatoare în acest sens cu prilejul Forumului 24 TRENDS FOR 2024, desfășurat recent. În ziua dedicată acestui subiect au fost explorate cele mai noi soluții pentru a transforma orașele României în hub-uri eficiente, verzi și conectate, iar specialiștii au oferit chiar exemple concrete de succes.

Totul tinde să fie reglementat, iar dovada grăitoare este faptul că va deveni o obligativitate, pentru fiecare oraș, de a dezvolta Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, începând cu 1 ianuarie 2026.

“Când vorbim de protecţia mediului, vorbim de cele mai bune tehnici disponibile. Asta înseamnă o sinergie intre economie, sănătate, educaţie, transport, mediu, finanţe şi social-cultural. Toate acestea, integrate, dau ca efect un mediu curat”, a punctat – printre altele – Comisarul General al Gărzii Naţionale de Mediu, Andrei Corlan, prezent la eveniment, potrivit paginii de Facebook a instituției.

În context, oficialul a adăugat că, până la 30 mai 2025, Bucureştiul trebuie să dispună de acest Plan de Mobilitate Urbană Durabilă, coroborat, desigur, cu un alt plan deosebit de important şi anume “Planul Integrat de Calitate a Aerului”.

Ce presupune un oraș inteligent? Respectiva aglomerare urbană necesită soluții inteligente care optimizează infrastructura cu legile în vigoare pentru a implica mai bine cetățenii în gestionarea serviciilor. Senzorii, rețelele și aplicațiile colectează date despre consumul de energie, volumul și modelele de trafic, nivelurile de poluare etc care sunt apoi analizate și prelucrate pentru a fi corectate și eficientizate. Un un oraș inteligent vizează, în general, aspecte și domenii precum mobilitate, sănătate, securitate, apă, energie, angajament și comunitate, dezvoltare economică și locuințe și, nu în ultimul rând, deșeuri.

Potrivit Smart Cities Index 2024, cele mai inteligente zece orașe din lume în acest moment sunt Zurich, Oslo, Canberra, Geneva, Singapore, Copenhaga, Lausanne, Londra, Helsinki și Abu Dhabi. Aceste orașe, parte dintre ele veritabile megalopolisuri, au performanțe excepționale în materie pentru că au dezvoltat inițiative care se adresează calității generale a vieții cetățenilor lor.

Spre exemplu, potrivit aceleiași surse, Abu Dhabi se distinge pentru ușurința de transport și rezervare online, salubritate ridicată în toate zonele orașului, abilități digitale predate bine în școli, dar și pentru calitatea serviciilor turistice.

Singapore urcă vertiginos în acest top datorită punctajelor ridicate în siguranță, conectivității care face școlarizarea și monitorizarea traficului mai ușoare, iar procesarea online a documentelor elimină birocrația guvernamentală.

Capitala Australiei, Canberra, se remarca prin poluarea scăzută a aerului, numărul de spații verzi și un sentiment ridicat de incluziune în rândul cetățenilor minoritari.

Londra continuă să se claseze bine pentru ușurința serviciilor online, inclusiv rezervarea de transport și Wi-Fi ușor de accesat. Capitala Angliei s-a angajat să reducă poluarea, prin implementarea unei infrastructuri pentru mașini electrice.

În fine, micul oraș elvețian Laussane este apreciat tocmai pentru că nu este foarte populat, iar autoritățile au investit foarte mult în grija pentru natură.

Până vom vedea Bucureștiul, Timișoara sau Clujul pe această elitistă listă va mai curge, cu siguranță, multă apă pe Dâmbovița, Bega și Someș dar direcția momentului este una singură: dezvoltarea durabilă. Acest concep implică integrarea unor principii și practici moderne și eficiente care asigură conservarea resurselor naturale, protejarea mediului, promovarea justiției sociale și a bunăstării economice. Totul trebuie să se desfășoare în armonie cu mediul înconjurător și cu tehnologiile de ultimă generație care facilitează ultilizarea în mod responsabil a resurselor naturale pentru ca impactul asupra ecosistemelor să fie minim, iar calitatea vieții net superioară!

Prima condiție pentru a vedea orașele României hub-uri eficiente, verzi și conectate este să vrem, iar apoi să putem…! (Biroul de Presă al Eco Sud SA)