Sustentabilitatea, la mare preț în Uniunea Europeană, la pachet cu dezvoltarea durabilă. România dispune de un cod al sustenabilității, deși puțini au habar

Sursa foto: jurnalul.ro

Sustenabilitatea, un termen la modă dar puțini români îl înțeleg, deși Uniunea Europeană pune mare preț în ultimii ani pe acest concept devenit practic o necesitate. Ce este sustenabilitatea mai exact? “Este capacitatea de a exista și de a dezvolta fără a epuiza resursele naturale pentru viitor. Organizația Națiunilor Unite a definit dezvoltarea durabilă in Raportul Brundtland ca fiind o dezvoltare care raspunde nevoilor prezentului fără a compromite capacitatea generațiilor viitoare de a-și satisface propriile nevoi. Presupune că resursele sunt finite si, prin urmare, ar trebui folosite în mod conservator și atent pentru a se asigura că sunt suficiente pentru generatiile viitoare. Asta fără a scadea calitatea vieții actuale. O societate durabilă trebuie să fie responsabilă social, concentrându-se pe protecția mediului și echilibrul dinamic în sistemele umane și naturale”, se arată pe www.twi-global.com/.

Există trei dimensiuni principale ale sustenabilității: economică, socială și de mediu. “Acestea sunt interconectate și interdependente, reprezentând pilonii pe care se sprijină un viitor mai verde și mai prosper”, argumenteză specialiștii în domeniu. Iar România face pași tot mai importanți în privința economiei verzi și circulare, drept pentru care nu mai este de mirare că au fost reglementate mai multe aspecte în această direcție. Astfel, țara noastră dispune de cod al sustenabilității, cum puține state de pe Bătrânul Continent au în portofoliu. “Doar nemții, turcii și alte vreo trei țări se mai pot lăuda cu așa ceva”, precizează László Borbély, consilier de stat si coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.

România nu face, practic, altceva decât să se alinieze la cerințele comunitare în materie. Parlamentul European a adoptat, în noiembrie 2022, Directiva Privind Raportarea de Sustenabilitate a Companiilor, care modifică fundamental regimul actual de raportare a sustenabilității. La noi, directiva a fost transpusă în legislație prin intermediul ordinului Ministerului Finanțelor.

„Mediul de afaceri trebuie să se pregătească pentru conformarea cu noile cerințe, mai ales că acest lucru va fi foarte important pentru competitivitate”, mai spunea cu ceva vreme în urmă Borbely. Anul viitor, aproximativ 5.300 de companii din România ar trebui să întocmească rapoarte privind durabilitatea în 2025, potrivit datelor din piață citate de termene.ro.

Printre informațiile pe care trebuie să le includă raportul se numără, de exemplu, date referitoare la strategiile de reducere a emisiilor de carbon, gestionarea resurselor naturale sau implicarea in comunitate. Nu în ultimul rând, un astfel de raport presupune o transparență a informațiilor, spre deosebire de perioada anterioară când pentru obținerea anumitor date trebuia făcut apel la Registrul Comerțului contra cost.

Calendarul pentru companii prevede că noile reguli de raportare privind sustenabilitatea se aplică, așadar, gradual. Astfel, ele devin obligatorii de la 1 ianuarie 2025 pentru companiile cu peste 50 de angajați care respectă cerințele cu privire la cifra de afaceri de peste 50 milioane lei și active de peste 25 milioane lei, inclusiv societățile mamă ale grupurilor. Rapoartele aferente vor fi emise în 2026.

Mai departe, de la 1 ianuarie 2026, regulile se vor aplica și pentru IMM-urile cotate la bursă, rapoartele fiind emise în anul 2027, în timp ce de la 1 ianuarie 2024 reglementările au intrat în vigoare pentru companiile de interes public cu peste 500 de angajați, iar rapoartele efective sunt emise în anul 2025;

România a devenit un hub regional pentru Dezvoltare Durabilă, iar Parlamentul a găzduit deja mai multe întâlniri ale Uniunii Interparlamentare privind Agenda 2030, informează gov.ro. „Parteneriatele reprezintă singura cale prin care se poate asigura un viitor sustenabil. Mă bucur să constat că există un interes internațional în acest sens și vă asigur că România va continua să joace un rol pro-activ în atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă”, a adăugat László Borbély.

Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă a fost adoptată încă din anul 2015 în cadrul lucrărilor summitului ONU de la New York. Documentul prevede 17 obiective care vizează echitatea socială, dezvoltarea economică și protejarea mediului. Țintele au fost asumate de România și sunt implementate sub coordonarea Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, potrivit gov.ro.

Toți cetățenii europeni trebuie să beneficieze de un viitor sustenabil, evocă specialiștii, iar deschiderea României în această direcție este o necesitate a prezentului și o normalitate a apartenenței la forul comunitar, spre binele general. Sustenabilitatea este vitală pentru supraviețuirea noastră și a generațiilor viitoare! (Biroul de Presă al Eco Sud SA)